Waarom is het belangrijk?
Hoe kan ik het bekomen?
De officiële definitie volgens het Vlaams instituut Gezond Leven gaat als volgt :
“Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over ‘terugveren’ naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen.”
Het is het vermogen om uitgedaagd te worden, in welke zin van het woord dan ook.
Het is het vermogen om te herstellen van die uitdaging.
Het is het vermogen om te leren van die uitdaging.
Die uitdagingen, daar zijn we allemaal wel mee vertrouwd. We leven nu eenmaal niet in een afgelegen grot, weg van prikkels waar we geen rekening moeten houden met anderen, waar alles vredevol en ‘at ease’ is.
Nee, we leven in een actieve maatschappij. Een maatschappij die voortdurend verandert, evolueert, groeit en bloeit. We leven in een wereld waar doen vaak op de voorgrond staat. Waar informatie met een muisklik voorhanden is. Waar iedereen met iedereen verbonden lijkt en soms toch zo ver af staat.
Naast die maatschappij hebben we ook ons eigen leven. Ons eigen pad om te bewandelen. Met gelukmomenten en tegenslagen. Met groeimogelijkheden en met terugvallen. Soms omringt door anderen, soms ook niet.
Om te kunnen inspelen op al die ‘variabelen’, lijkt het dus wel handig om wat veerkracht te hebben. Veerkracht die je in staat stelt mee te buigen met de wind of storm die rond je raast. Veerkracht die je helpt flexibel om te gaan met een situatie en je in staat stelt je aan te passen.
Maar wat als je voortdurend uitgedaagd wordt? Wat als je de kans niet krijgt of neemt om te herstellen? Om terug te keren naar een ‘neutrale’ staat, een staat waar je op adem kan komen. Waar je overzicht krijgt over de situatie. Waar je lichaam en geest tot rust kan komen en de kans krijgt om aan te sterken en te groeien?
Wat als doen op de voorgrond blijft staan?
Dan kan de veer wel eens breken. Dan kan de rek eruit raken. Dan kan de elastiek verduren en het meebuigen met de wind omslaan in breken door de wind. Hoe meer we uitgedaagd worden, hoe belangrijker het is om herstel toe te laten.
Je zou het kunnen vergelijken met het trainen van een spier. Een spier wordt geactiveerd door een uitdaging, een belasting, een oefening. Tijdens de belasting wordt de spier gedwongen zich aan te passen aan de belasting. Is de belasting hoger dan je gewoon bent, ontstaat er spierschade. Dit is normaal. In de rustfase na de inspanning, gaat je lichaam die schade herstellen, je spiermassa wordt opgebouwd. Je wordt sterker. Volgende keer kan je iets meer belasting aan.
Die herstelfase is cruciaal hier. Het is de rust die voor het herstel zorgt. Het is de rust die zorgt voor groei. Het is de rust die je helpt de situatie te verwerken en te integreren. Het is de rust die de flexibiliteit ondersteunt, de veerkracht, het vermogen om je aan te passen en weerbaarder te worden. Het is jezelf de kans geven uit fight – flight modus te komen zodat je zenuwstelsel kalmeert en je lichaam de nodige ‘herstellingen’ kan uitvoeren. Het is durven overstappen van DOEN naar ZIJN, van INSPANNEN naar ONTSPANNEN, van TIJDSDRUK naar HET NEMEN VAN TIJD, van UITGEDAAGD WORDEN naar JEZELF VOEDEN.
Maar hoe doe je dat nu? Die overstap maken, herstellen en veerkracht opbouwen?
Laat ons eens kijken naar de geluksdriehoek en indien je bereid bent, een kleine oefening doen.
Beeld je even een situatie in waarin jij jezelf kon zijn. Een situatie waar je je goed voelde. Het kan iets heel klein zijn. Een glimlach die je kreeg van iemand. Een berichtje dat je las. Een tasje koffie met je beste vriend(in). Genieten van een zonnestraal op je gezicht…
Als je wil, sluit je ogen en laat het even binnen komen. Merk op waar je bent en door wie of wat je omringt wordt. Durf even in die ervaring te duiken en merk op wat er in je lichaam gebeurt. Ontstaat er misschien een lichte glimlach of een sparkle in je ogen, hoe subtiel ook? Een verzachting in je nek of borststreek? Alsof spanningen een beetje wegsmelten, oplossen, verdampen? Misschien ervaar je wel een warme gloed doorheen je lijf of ontstaat er een spontane zucht? Aaah, een gevoel van ontlading misschien wel. Van loslaten. Van zijn.
Wel dat, dat is jezelf de kans geven op herstel. Dat is jezelf voeden en veerkracht opbouwen. Dat is ervoor zorgen dat opgebouwde spanning afgevoerd kan worden. Dat is overstappen van fight – flight naar rest & digest. Rust en verteren, verwerken, omzetten. Dat is sterker worden. Dat is groeimarge inbouwen.
Maar hoe doe je dat nu concreet?
Wel, dat is voor iedereen anders en belangrijk om eens bij stil te staan. De gezondheidsdriehoek en volgende vragen kunnen een leidraad zijn.
- wat helpt jou om (lichamelijke) spanningen af te voeren?
Sporten? Een goede babbel? Een me – time momentje? Een lekker warm bad? Een feel good – movie? Een relaxatie oefening zoals een progressieve relaxatie waarbij je spieren bewust gaat aanspannen en ontspannen?
- Waar, wanneer of bij wie kan jij jezelf zijn? Waar, wanneer of bij wie voel jij je goed?
Bij een vriend of vriendin? Als de kinderen naar school zijn? In de natuur? Als je alleen bent of eerder omringt door anderen? Kan je je omringen met mensen die je graag hebt? En durf je al eens afstand te nemen van de zaken/mensen die je spanning geven? Kan je rust en ruimte scheppen in je leefomgeving door bijvoorbeeld verse bloemen in huis te halen, een geurtje te verspreiden, het ordelijk te houden? Of ben je omringt door chaos, vuil, weinig daglicht, veel lawaai?
Experimenteer en ontdek wat jou voedt. Durf die momenten bewust in te zetten. Zelfs te plannen en actief in te bouwen in je dagelijks leven. Durf even te stoppen en voor jezelf te kiezen. Investeer in rust en herstelmomenten, hoe onvertrouwd en ongewoon die misschien zullen voelen.
Het zijn die rust en herstelmomenten die je sterker maken. Die je veerkracht onderhouden en opbouwen. Die je in staat stellen om te groeien en te evolueren. Om te buigen ipv te breken.
En je hoeft dit niet alleen te doen. Wij helpen je graag een handje en willen ondersteunen waar we kunnen.
We zetten onze deuren open op zaterdag 2 okt. Je kan er kennis maken met het centrum en de therapeuten, het aanbod en de aanpak. We bieden een luisterend oor en nodigen uit tot rust en herstel. Met een meditatieve wandeling en kinderyoga. Met een hapje en een drankje. Met een moment van zijn en mogen zijn.
We gaan nog een stapje verder. Van maandag 4 oktober tem vrijdag 8 oktober houden we open consultaties. Gratis. Vrijblijvend. Om er voor jou te zijn. Laagdrempelig en toegankelijk.
Wij bieden jou een plek waar je jezelf kan en mag zijn.
Waar je je kan omringen met mensen die je begrijpen en er willen zijn voor je.
Waar jij kan groeien en je goed kan voelen.
Wees van harte welkom !
Reserveer hier je plekje : www.zijnskracht.eu
Meer weten over veerkracht en de gezondheidsdriehoek : https://www.gezondleven.be/themas/mentaal-welbevinden/wat-heeft-veerkracht-te-maken-met-mentaal-welbevinden?gclid=Cj0KCQjwv5uKBhD6ARIsAGv9a-zPIydsIIIySIlqEgJOp5k0S1-eHfMsTbMmakz62RrmYXObfPUV1IEaAgFjEALw_wcB
Comments